Constantin Yachting

„Natura ne-a facut cadou doua apusuri de soare cum nu am mai vazut niciodata. Cerul deasupra noastra era curat, formele si culorile se schimbau din minut in minut. Acolo, unde pana acum s-au aflat nori negri si ploi, acum se amestecau una intr-alta pete de roz, violet si albastru turcoise. Stiind ca privelistea este numai a noastra, a facut si mai profunda placerea: am putut sa aruncam o privire in miscarea ancestrala a elementelor naturii. Si asa, trecerea Ecuatorului a devenit o sarbatoare de neuitat.”

(fragment din cartea „Cu vantul, impotriva vantului”, a dublu-circumnavigatorului József Gál)

“A trece Ecuatorul la bordul unei barci cu vele…ce mai vis! In copilarie, in timp ce citeam calatoriile capitanului Cook, imi imaginam cum va fi cand voi vedea in zare lumea mirifica a insulelor din sudul Pacificului, din postura de capitan al corabiei mele.” Constantin Lascu, Skipper

 

Permis de conducere pentru nave – o decizie grea

Ce tip de invatamant? Care? Complicat, nu-i asa? Nici nu stii incotro sa o apuci…

Permis croat? Primesti o hartie, dar nu te invata nimic, iar marea nu cere hartii, ci numai stiinta.

Permis romanesc? Vazand complexitatea si birocratismul sistemului. pare imposibil de obtinut. Daca, mai multi ani la rand am sustinut cursuri in Ungaria dupa un sistem practicat si de Federatia Maghiara de Yachting, ne-am decis sa incepem sa predam si in Romania, dupa sistemul oficial roman.

Am decis aceasta dupa ce am cunoscut mai bine sistemul romanesc, oamenii care lucreaza in acest sistem, avantajele si dezavantajejele sale. Pana la urma este mai firesc si mai comod pentru romani sa faca scoala, cel putin cea „primara”, adica navigatia pe langa coasta, pana la o indepartare de 6 mile marine de tarm – vezi primele doua cursuri – in tara, cu costuri evident mai mici! Putand in cadrul unui concediu la mare petrecut cu familia sa participe la aceste cursuri.

Complicat deci sa alegi un tip de invatamant, o scoala anume. Atat de multe intrebari, unele nici macar bine conturate in mintea noastra. Este firesc. Prima data trebuie sa te hotarasti ce ai dori: sa conduci o barca sau mai intai sa cunosti minunata lume a navelor de agrement, ca si calator?

Te ajutam sa iei acesta grea hotarare, te ajutam sa te pregatesti, sa inveti. Chiar mai mult:

 

Cu ajutorul nostru poti deveni Skipper!

Ce-i aia skipper? In viata noastra din ce in ce mai sedentara din prima clipa atrage atentia omul acela bronzat, cu aspect sportiv, care se misca dinamic, cu usurinta, din care se revarsa sentimentul de siguranta de sine. Se vede ca si in cel mai grele conditii ia cu usurinta cele mai bune hotarari. El este un Skipper!

Lumea velistilor este o lume aparte, are chiar si propriul ei limbaj. Skipper, in engleza, insemna conducator de nava. Nu este doar cel care conduce nava si manevreaza timona, ci este si comandantul navei, cel care da ordinele, persoana responsabila, pentru el si pentru toti cei de la bord.

A fi skipper presupune stiinta, a carei detinere insemna rang, dar si raspundere. Raspundere, deoarece pe apa, cu deosebire pe mare, sunt multe asemena momente cand omul si mica sa ambarcatiune sunt supusi puterilor Naturii, cand ne dam seama cat suntem de neinsemnati. Dar skipperul stapaneste si aceste momente!

Cum poti deveni si tu skipper? Fara a invata despre lumea velelor, nu se poate. Trebuie invatat totul, caci fara cunostinte putem sa ajungem in necaz, ne putem expunem pe noi, si nava si pe cei din echipaj.

Viata la bord este simpla: daca ceva trebuie facut, atunci acel ceva trebuie facut atunci, si nu altadata, si trebuie! Nimeni nu va face asta in locul nostru, si nu poate fi amanat. Da, la bord trebuie uneori sa ne miscam foarte repede, sa actionam fara zabava, sa manuim velele si paramele cu siguranta de sine. Dar pentru asta e nevoie de cunostinte sigure.

Cum putem sa ne insusim aceste cunostinte? La cursurile noastre, care dau cunostinte atat teoretice, cat si practice, ba chiar mai mult decat atat, va dau siguranta de sine si puterea de fi tu insuti – si nu numai in velism, ci si in viata de toate zilele.

Yachtingul nu mai este un vis de neatins!

De multe ori se pune intrebarea: velismul este sport, sau un stil de viata? Raspunsul nostru hotarat este: stil de viata! Chiar daca din cand in cand participam la concursuri, regate! A trecut vremea aceea in care numai cei foarte bogati isi puteau permite sa-si petreaca timpul liber la bordul unui yacht!

O vacanta de neuitat se poate plati cu suma necesara pentru un hotel, pentru aceeasi perioada de timp, si totusi, cat de altceva este! Nu ne cautam relaxarea si odihna in multime sau in stranduri aglomerate, ci ridicam velele si pornim pe mare, apoi aruncam ancora intr-un golf ca-n povesti, ne scaldam, ne petrecem acolo noaptea, si cand ne vine cheful, plecam mai departe, sa cunoastem si alte locuri mirifice.

 

Inchirieri de nave. Alte posibilitati de a invata.

Daca deocamdata nu intentionezi sa inveti sa conduci o nava, tot iti poti petrece timpul liber pe apa – la bordul unui velier sau yacht cu motor. inchiriaza nava cu skipper!

Schimba-ti obiceiurile de vacanta si fa cunostinta cu libertatea oferita de yachting! Fa-le cadou celor dragi o aventura, alta decat cea cu care s-au obisnuit, una deosebita! A fi, a te misca pe puntea unei nave este altfel decat pe strada.

Ce trebuie sa stii despre asta poti invata la cursurile noastre de specializare. Daca te inscrii la cursuri vei invata multe despre velism, despre yachting, care te vor ajuta sa vezi mai bine lumea asta deosebita, sa te descurci mai usor in problemele aparute.

Te putem ajuta sa alegi cursurile cele mai potrivite tie, sa inchiriezi sau sa cumperi propria ta nava.

 

De ce noi?

România este o ţară cu peste 280 km de litoral marin, are râuri navigabile, are lacuri. Şi totuşi, sunt foarte puţini cei care practica yachtingul. Sunt câteva şcoli, câteva cluburi, dar totul merge foarte greu.

Constantin Yachting a inceput ca o afacere de familie sub pavilionul unui skipper foarte experimentat. In prezent colaboram si cu alte scoli de traditie, cu profesori de referinta in domeniul nautic si avem contracte de mentenanta si inchiriere cu mai multe ambarcatiuni de agrement din Portul Tomis sau la Mareea Egee, totul in ideea de a pune la dispozitia clientilor nostri un pachet cat mai complet de cursuri acreditate de sailing si servicii de yachting.

“Am navigat cu multi velişti de talie mondiala, am putut sa stau de vorba cu ei, sa preiau de la ei o parte a cunoştinţelor lor. Cand am ştiut deja ce să întreb, am întrebat şi ei m-au învăţat. Am acumulat de-a lungul anilor experienţa, o experienţa pe care nu o au multi în ţară. Am navigat pe multe mari, pe oceanele Atlantic si Pacific. Am parcurs dea lungul anilor ceva mai mult de 70 000 de mile marine, ceea ce inseamna mai mult de 100 500 de km (Ecuatorul are 40.074,99840 km!), adica de aproximativ de doua ori si jumatate lungimea Ecuatorului. Si asta, EXCLUSIV la bordul navelor de agreement! Din aceasta distanta, mai mult de 40 000 de mile marine, in calitate de skipper. Totul poate fi dovedit cu Jurnale de Bord.” – Constantin Lascu, Skipper

Dintre cei cu experienţa, sunt şi mai putini cei care sunt dispuşi sa predea aceasta experienţa şi altora. Dintre cei dispusi sa predea, sunt si mai putini cei care stiu sa predea. Nu afirmam, precum alte scoli, ca suntem “singura scoala profesionista din Romania”. Nu afirmam, precum altii, ca “doar la noi se fac si marsuri de noapte”. Tot ce spunem, bazat pe fapte incontestabile, este ca la noi TOATE cursurile practice includ marsuri de noapte; ca la noi TOATE cursurile se bazeaza pe aplicatia practica a cunostintelor teoretice aprofundate predate de profesori cu mare experienta; ca cine invata la noi, va sti NAVIGATIE, nu doar sa manevreze nava; ca Skipperul Constantin Lascu, conducatorul scolii noastre, este unul dintre cei mai experimentati skipperi din Romania!

Navele scoala utilizate pentru studiul practic al manevrarii cu motor respectiv vele, au TOATE dotarile necesare pentru a naviga in deplina siguranta, oriunde, oricand. Sunt moderne, au confortul si instalatiile necesare pentru a invata si practica in conditii de comfort maxim si IN DEPLINA SIGURANTA!

“Am început să învăţ si pe alţii ceea ce am învăţat şi eu. A învăţa pe alţii, pentru mine este plăcere şi onoare, predau cunoştinţele legate de navigaţie şi învăţ de la fiecare câte ceva, devin mai bogat cu fiecare noua cunoştinţă.” – Constantin Lascu, Skipper