skipper Constantin Lascu

“Am inceput sa invat si pe altii ceea ce am invatat si eu. A invata pe altii, pentru mine este placere si onoare, predau cunostintele legate de navigatie si invat de la fiecare cate ceva, devin mai bogat cu fiecare noua cunostinta.”


Constantin Lascu

Skipper

“In viata am incercat mai tot ce poate fi incercat, dar in cele din urma am ajuns sa fac ceea ce mi-am dorit de mic copil, am devenit velist.”


Drumul a fost lung, greu, cu multe, multe ore petrecute pe apa, cu si mai multe ore de studiu – si cu nenumarate momente cu o bogatie launtrica, de neuitat. Si eu am inceput cu modele (aproximative!) de nave cioplite din lemn, au urmat machetele, primul caiac din placaj, apoi prima “nava” adevarata, un mic velier cu derivor mobil de aproape cinci metri lungime pe care l-am construit prin transformarea unei barci cu vasle, din acelea folosite pentru plimbarile duminicale in parc, printre rate si pungi de nylon.

Primul drum pe mare, ca si “deck boy” pe un velier de 31 de picioare, a fost momentul care a determinat tot ce a urmat in viata mea. In cele din urma am obtinut primul permis. Si abia atunci a inceput cu adevarat studiul, sumedenia de examene, de diferite cursuri.

In prezent sunt posesorul unui permis de conducere pentru nave de agrement cu motor si vele cu greutate maxima de 150 de tone, fara limitari de indepartare de tarm, echivalentul, dar mult mai complex, al celui romanesc de clasa A; posed licenta de operator radio GMDSS General Operator Certificate, licenta care se cere ofiterilor de marina comerciala si militara.

Nici eu nu stiu numarul cursurilor suplimentare pe care le-am absolvit ca sa-mi adancesc cunostintele, de la acordarea primului ajutor, la comportament in caz de abandon al navei.

Am navigat pe Marea Mediterana si pe toate marile sale adiacente, mi-am incercat cunostintele si taria de caracter pe Oceanul Atlantic, stiu acum de ce are o faima atat de rea Golful Biscaya. Am traversat Marea Caraibelor, Canalul Panama, am navigat pe Oceanul Pacific. Pe parcursul a mai mult de 70 000 de mile marine m-a ars soarele, m-au batut ploaia si valurile, am adunat amintiri minunate.

Ca skipper, am condus multe grupuri de oameni care au dorit sa petreaca un concediu deosebit.

Sunt multi cei pe care i-am ajutat sa faca primii pasi spre a comanda o nava, ce inseamna velele si cum se manuiesc ele, cum se determina punctul navei, cum se intretine o nava, cum se interpreteaza un mesaj radio, cum trebuie cerut ajutor, daca situatia o cere.

Am cunoscut multi, foarte multi oameni, de la fiecare am invatat cate ceva, mi-am castigat prieteni, am devenit mai bogat prin experientele traite impreuna cu ei, mai bogat prin trairile incercate in navigatia solo, pe mii si mii de mile.