Blog skipper Constantin Lascu

Entry level?

Citesc tot mai des postari-reclama pentru cursuri de navigatie. E de bine. Creste numarul celor care vor sa navige, sa cunoasca binecuvantarea linistii in natura, a eliberarii de grijile zilnice pe care ti-o da navigatia de placere.
Remarc insa, cu oarecare nedumerire, pe care mi-o pot explica doar prin dorinta de a “face” ceva mai multi bani a noilor scoli de navigatie, o problema. Este vorba desore predarea pe niveluri diferite a aceeleasi materii. Sa ma explic: sa zicem ca citesti o reclama de genul “invata sa navighezi- cursuri entry-level (motor) categoria C+D”. Ce se invata pentru categoria C si D? Materiile sunt clar prevazute de catre Autoritatea Navala Romana, sunt publice, pot fi accesate pe site-ul ANR. Si atunci? Le predai odata la “entry-level”, apoi le predai din nou la stiu si eu, “medium-level” apoi la alt nivel? Ce poti preda in plus? COLREG, nu se schimba, Regulamentul de navigatie pe Dunare este acelasi, constructia navei ramane la fel, etc.
Apoi, am vazut ca se tin cursuri separate de navigatie cu vele pentru fiecare categorie. Ma mir, din nou: oare la 4 mile marine departare fata de mal, tertarolarea se face altfel decat la 20 de mile, sau la 1500 de mile? Ancorarile, sunt diferite in functie de categorie? Acostarile, altfel pentru categoria B decat pentru C?
Sau, de ce unele scoli conditioneaza prezenta la cursuri de categoria C de prezenta si la cursuri de categorie D?
Multe intrebari, putine raspunsuri, in afara dorintei de castig.
Spuneam ca apar multe scoli de navigatie, si asta este bine. Dar sa fim atenti si la calitate. Citeam mai deunazi despre un Skipper (desigur, Capitan, cum altfel) care are magnifica experienta de 5 (cinci) ani pe mare, dintre care in primii doi a petrecut cate o saptamana pe mare. Se declara nemultumit de nivelul pregatirii la scoala pe care o terminase, si declara nici mai mult nici mai putin decat faptul ca la scoala domniei sale, in 2 (doua) zile de practica pe mare “inveti tot ce trebuie sa faci pentru a naviga cu velele in siguranta” Mai ca imi vine sa ma duc si eu la scoala dansului, ca eu, dupa mai bine de treizeci de ani pe mare, nu indraznesc sa spun ca stiu tot ce trebuie sa fac pentru a naviga cu velele in siguranta.
Este o alta scoala nou infiintata, la care partea de teorie se rezuma la a inmana candidatului suportul de curs, iar cea de practica cu motor, la o plimbare cu barca de o jumatate de ora. Sa razi, sau sa plangi?
voi reveni la aceste teme.

Comments are closed