Blog skipper Constantin Lascu

Sa combinam navigatia electronica, cu navigatia clasica, costiera

Am spus de multe ori, sa multumim lui Dumnezeu ca exista sistemul GPS, chartplotterul, aplicatiile de pe diverse deviceuri, care ne dau posibiliatea sa navigam cu usurinta, in ape cunoscute sau necunoscute. Invatam, totusi, la cursuri, sa folosim hartile de hartie, sa lucram pe ele, sa folosim almanahuri si Carti pilot. De ce? Pentru siguranta! Nimic nu este mai important decat sa navigam – de placere, desigur – in siguranta, sa nu ne punem pe noi si pe cei care sunt cu noi in pericol.
Atunci cand planificam o ruta, fie ea oricat de scurta, vom defini pe chartplotter aceasta ruta, cu toate way pointurile ei. Ei bine, trebuie sa facem acelasi lucru si pe o harta de hartie! Dupa, sa masuram de doua ori distantele si unghiurile la toate reperele observabile pe drum de pe nava noastra. Astfel vom avea un control dublu asupra acuratetii rutei de urmat, evitand situatii posibil neplacute, in cazul in care din indiferent de motiv nu mai avem semnal GPS. Sa nu obosim sa punem punctul pe harta de hartie la orice schimbare a cursului si/sau vitezei de mars. Cu compasul de relevment masurati cat mai acurat relevmentele, prima oara spre obiectele aflate in prova sau pupa, apoi pe cele din borduri (acestea se schimba cel mai rapid), cu unghiuri mai mari de 30 de grade intre doua obiecte masurate. Masurati distantele cu compasul, distantier sau nu, cu cat mai multa precizie, nu uitati ca hartile sunt de obicei la scari nepotrivite distantelor pe care noi le parcurgem de obicei.
Urmariti cu atentie adancimile, verificati in ce fel corespund cu cele de pe harta de hartie.
Nu in ultimul rand, nu uitati ca navele noastre au derive! Luati in calcul derivele (vant, curenti) si faceti corectiile necesare.
Haideti la cursuri, vom invata toate aceste reguli de siguranta, si multe altele, atat la clasa cat si pe nava, lucrand concret.
Va asteptam cu drag!

Comments are closed