Blog skipper Constantin Lascu

Tomis Regata

Daca tot nu am putut merge in Grecia sa tin cursul (din cauza unui accident stupid, in care mi-am luxat o glezna si un deget), compensez asta prin sponsorizarea unui eveniment nautic deosebit, Tomis Regata. Cu participare internationala, ca avantpremiera la Campionatele Europene de anul viitor, aceasta regata se inscrie in sirul evenimentelor organizate de Yacht Club Regal Roman sub egida promovarii yachtingului romanesc. Nu doar prietenia care ma leaga de Ender Bolat, ci, in primul rand, ideea de promovare a yachtingului in Romania m-a determinat sa acord tot sprijinul de care sunt capabil acestei idei. Vom participa noi, Scoala Nautica Constantin Sailing, cu doua barci, un velier si un motoryacht, puse la dispozitia arbitrilor ca nave de start/finis, punem la dispozitia organizatorilor sala de curs din cladirea Boat Hause, curatim pe cheltuiala proprie bazinul portuar de algele si gunoaiele adunate in aceasta primavara. Desigur, sunt si alte activitati in care ne implicam, in colaborare cu Yacht Club Regal Roman, pentru promovarea si sprijinirea yachtingului in Romania.

Atunci cand am decis sa ma intorc in tara, impulsul principal a fost acela de a crea, dezvolta, promova sailingul. De a ajuta concetatenii sa cunoasca frumusetea acestui mod de viata, de a descoperi marile, frumusetile lor, de indemn la barbatie si curaj in infruntarea cu propriile lor limite, fruntarii. A iesi pe mare in micile noastre ambarcatiuni reprezinta una dintre actiunile cele mai complexe – prin pregatirea necesara, prin logistica pe care o presupune, prin multe altele – si totodata cele mai curajoase dintre cele pe care omul le poate intreprinde. Ca exemplu, mai mult de 8 000 de oameni au urcat pe Everest, mai mult de 1 000 de oameni au ajuns in Cosmos, dar doar aproximativ 200 de oameni au reusit sa inconjoare Pamantul pe o nava cu vele, singuri si fara oprire! Relevant, nu?

Imbucurator este faptul ca tot mai multi copii se simt atrasi de yachting, in forma lui specifica varstei, ca invata sa conduca yole, ca participa la competitii. Incet, au inceput sa apara si rezultate. De asemenea, au aparut in ultimii doi ani multe cluburi, ceea ce denota interesul crescand pentru sailing. Incep sa simt ca nu voi muri inainte de a putea darui mai departe ceea ce am invatat in cei peste douazeci de ani petrecuti pe mari si oceane.

Comments are closed